Recepis za krofne sa džemom od šipaka

8 августа 2007 at 12:18 am Оставите коментар

Sećam se (na žalost samo kraja) jedne prelepe bajke u kojoj je bio jednom jedan alhemičar koji je posedovao formulu kamena mudrosti.  Međutim, umesto da dotični alhemičar, uz pomoć tog dragocenog znanja, srećno živi do kraja svog života, zli kralj ga baca u tamnicu i doživotno okiva, da nikome ne oda tajnu formulu.  Međutim, iz inata (mora da je bio Srbin), alhemičar sopstvenom krvlju na komadićima zatvorskih rita ispisuje formulu i i baca ih kroz prozor prema glavnoj ulici.  Već sutradan će svi u gradu pravili zlato!

Nije da posedujem dotičnu formulaciju, ali pod silnom navalom altruizma, odlučih da sa vama podelim svioj tajni recepis za krofne… naravno, sa džemom od šipaka!

Sastojci: brašno (belo, oštro, prosejano), kvasac, maslac, mleko, voda, narendana limunova kora, šećer, jaja i džem od šipaka.

Formulacija je „na otprilike“ (tj. ne znam mere).  Ne treba se plašiti, jer ova umetnost zavisi samo od ruke majstora, a ne od kuhinjske vage.

Kvasac razmutiti sa šećerom u malo mlake vode i ostaviti na toplom da naraste.  U međuvremenu pomešajte oko 750g brašna sa oko 150g šećera (može manje, a može i više ukoliko volite tamnije krofne).  U šerpicu nalijte 200 ml mleka i dodajte komadešku putera, pa stavine na laganu vatru da se mleko zagreje tek toliko da se sav maslac istopi.  U većoj činiji umutite 3 belanca (a četvrto sačuvajte za posle), dodajte 4 žumanca, mleko sa maslacem (ne pretoplo, molim!), narendanu koru limuna, mešavinu brašna i šećera i kvasac.  Sada dobro mutite i pratite šta se dešava.  Smesa treba da u početku bude veoma mekana, tako da se lepi za zidove posude.  Dodajte polako malo-po-malo brašna dok testo ne počne tek da se odvaja od zidova posude.  Testo mora da bude podatno, ali ne premeko ili pretvrdo.  Ostavite ga pokriveno, na toplom, da se digne.  Premesite, i ostavite da se podigne još jednom. 

U međuvremenu pospite radnu površinu brašnom, pa kad je testo dooobro naraslo, izručite ga i nežno rukom razvucite do debljine palca.  Ne koristite oklagiju.  Preostalo belance blago umutite u posebnoj posudi, samo tek toliko da se razbije.  Vadite kružiće testa brašnjavom čašom.  Prstom napravite malo ulegnuće na sredini, premažite potpuno belancetom, stavite lopticu džema i poklopite drugim kružićem testa.  Pržite u vrelom dubokom suncokretovom ulju.  Na kraju pospite prah šećerom.  Uživajte – prijatno!

Budite laki … kao ozon.

Advertisements

Entry filed under: Nekategorizovano.

Ozon (2) Ozon (3)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Календар

август 2007.
П У С Ч П С Н
    сеп »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts


%d bloggers like this: